Kerkhotel opent in 2009

19 sep

Bouwondernemer IBO uit Heffen (Mechelen) start volgend jaar met de verbouwing van de Minderbroederskerk in de Mechelse Karmelietenstraat tot een chique viersterrenhotel. Goed een jaar later moet het al de deuren openen. “Naar mijn weten is het uniek in Europa dat je kan slapen in een kerk”, zegt Rudolf Van den Heuvel van IBO.

Een jaar geleden veroorzaakten de plannen voor het luxehotel onrust bij de bewoners van het Patershof, het naburige woonerf dat International Building Organisation (IBO) ook ontwikkelde. De eigenaars vreesden voor hun rust en privacy. “De mensen hadden gelijk. Daarom hebben wij het project bijgestuurd. Zo zal de belevering van het hotel niet gebeuren via de Kromme Elleboogstraat, maar via de Karmelietenstraat”, legt Van den Heuvel uit.

Ook binnenin sleutelde de aannemer aan het concept. “Het gebouw komt beter tot zijn recht omdat wij meer open ruimte hebben gecreëerd. Daarvoor hebben wij het aantal kamers teruggebracht van 84 tot 77.” Het stadsbestuur acht de plannen klaar voor uitvoering. “Voor de buurt zijn ze nu minder ingrijpend dan aanvankelijk gepland, want het project wordt kleinschaliger. Wij verwachten dat rond Nieuwjaar een bouwtoelating kan worden afgeleverd”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Monumentenzorg Karel Geys (sp.a).

Van zodra IBO een vergunning op zak heeft, wil het met de ombouw van de kerk uit 1867 starten. “Aanvankelijk dachten wij aan een invulling met kantoren of kerkloften. Maar zelf denken wij dat een hotel toch een grotere meerwaarde biedt voor de stad”, stelt Rudolf Van den Heuvel. Voor de verkoop van de kerk heeft hij een deal met Martin’s Hotels. Een telg van die familie van Britse komaf, bij het grote publiek bekend door zijn bieren Gordon Scotch en Martin’s Pale Ale, is vandaag al eigenaar van het vermaarde Château du Lac in Genval en het Kloosterhotel in Leuven.

Van den Heuvel raamt de hele investering op zo’n vijftien miljoen euro. “Daarvoor krijgt Mechelen een viersterrenplus-hotel. Wie de kerk in 2009 binnenwandelt, komt terecht in een foyer. Links zal de bar liggen en rechts de receptie. De ontbijtzaal krijgt een plekje in het koor”, vertelt Van den Heuvel.

Rond een open atrium komen over vijf verdiepingen de kamers te liggen. “Op die manier behouden wij het zicht op het prachtige roosvenster. Om dat mogelijk te maken, werken wij met een stalen constructie die wij vervaardigen in een van onze eigen bedrijven, International Metal Works in Tessenderlo. Het is onder andere die aanpassing van het ontwerp, met meer respect voor het gebouw, die bij schepen Geys en de diensten van de stad in de smaak is gevallen. In de kruisbeuk zal je zelfs tot in de nok van het dak kunnen kijken”, besluit de IBO-topman.

Bron: Gazet van Antwerpen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: