Ramadan kareem, ramadan mubarak

24 Aug

RamadanLetterlijke copie van het artikel geplaatst door Omar op Mechelen Blogt. De foto komt uit het album Ramadan Etentje 2007 van de Mahatma Gandhi Wijk.

Ramadan?

Ramadan is gewoon de naam van de negende maand van de islamitische kalender. De islamitische kalender, net zoals de zonnekalender, heeft 12 maanden maar is gebaseerd op de maancyclus. Daardoor heeft elke maand 29 of 30 dagen. De ramadan duurt dus 29 of 30 dagen. Ramadan is met voorsprong de belangrijkste maand van het jaar voor moslims. Ramadan is de maand waarin de Koran voor de eerste keer aan de profeet Mohammed is geopenbaard. Maar ramadan is bij het grote publiek het beste gekend als de maand van het vasten.

Vasten?

Vasten is het zich onthechten van wereldse zaken: minder eten, drinken; geen alcohol of weinig vlees, niet roken, minder tv kijken en slechte gewoontes proberen af te leren.

Vasten is zich richten op het spirituele: meer nadenken, meer bidden, meer bewust zijn van wat men doet, zich afvragen wat de belangrijke zaken zijn in het leven, meer lezen, meer aan de minderbedeelden denken en meer uitdelen – niet alleen geld of voedsel maar ook tijd spenderen met anderen.

Vasten is vrij universeel. Alle wereldgodsdiensten -jodendom, christendom, boedhisme, hindoeïsme- kennen één of andere vorm van het vasten. En niet te vergeten de populairste toepassing: het dieet 🙂

Het vasten in de islam wordt bepaald door de zon en de maan, de stand van deze twee hemellichamen geven het vastenschema aan. De vastenmaand begint bij het zien van de nieuwe maansikkel en eindigt bij de volgende maansikkel. De vastenmaand schuift steeds 10 dagen op en kan dus zowel in de winter als in de zomer plaatsvinden. Het vasten begint bij het ochtendgloren (ongeveer één uur voor het opkomen van de zon) en eindigt bij zonsondergang, tussen 20u00 en 21u00 in de komende weken.

Wanneer?

Wanneer begint de ramadan nu precies? Wel omdat het afhangt van de gekozen methode is dat elk jaar een punt van discussie genre “hoeveel engelen kunnen op de punt van een naald dansen?”

Ruwweg zijn er 2 denkscholen:

– De Turkse die uitgaat van de berekening van de nieuwe maan. Dus wetenschappelijk en precies te voorspellen wanneer het vasten begint

– De Marokkaanse die uitgaat van het zien van de maan met het blote oog. Dus traditioneel, natuurgebonden en een meer persoonlijke ervaring

Ikzelf ben pragmatisch: het doet een mens iets om zelf de nieuwe maan met het blote oog te waarnemen en daardoor in contact te staan met de overweldigende natuur. Maar men moet de astronomie gebruiken om een bevestiging te krijgen van de waarneming. Zeker in steden waar lucht- en lichtvervuiling een probleem is. Gelukkig is er nog de Sint-Romboutstoren 🙂

In elk geval, vooral het einde van de vastenmaand bezorgt werkgevers maar vooral schooldirecties een punthoofd omdat het bijzonder moeilijk is om het als vrije dag te plannen. Hier botst dus het zuidelijke laissez-faire op basis van het ritme van de natuur met de noordelijk inborst voor planning en uurvaste afspraken op basis van mechanische en elektronische toestellen.

De ramadan start volgens de astronomische berekening aanstaande vrijdag. Voor de meer traditionele aanhangers kan dit evenwel donderdag al of pas op zaterdag zijn.

Waarom vasten moslims?

Het is in de natuur van mensen om zich af te vragen waarom we doen wat we doen. Moslims doen wat ze doen om God te aanbidden. Zijn geschenk aan ons is het leven, en wat we met ons leven doen is ons geschenk aan Hem.

Ramadan is zoals de haven waar de schepen tot rust komen en herstellingen kunnen worden uitgevoerd. Het is weinigen gegeven om heel het jaar door intens zijn of haar religie te beleven. De ramadan is die periode waar de hele islamitische gemeenschap intensief hun religie wil beleven. Het gaat dus in essentie niet over honger en dorst lijden maar om de relatie met de Schepper te hernieuwen en te verstevigen, als het ware om bij te tanken in religieus bewustzijn. Al het materiële in deze maatschappij moet zoveel mogelijk wijken zodat we terug de zingeving van dit leven gewaarworden door vasten, bidden en reflectie.

Hoewel aan de ene kant ons lichaam honger en dorst lijdt en aan de andere kant volop eten en drinken beschikbaar is, brengt het ons niet in verleiding om het voor de handliggende te doen. We zijn dus vrij om los te breken van onze primaire lusten. Gedurende deze maand moet ook de geldbeugel wijd openstaan voor zij die het minder hebben -moslim of geen moslim- zodat we ons met hun kunnen identificieren.

Wie vast?

Zolang de zon aanwezig is, vast men. Men mag niet eten, niet drinken, niet roken, zich seksueel onthouden tot en met zonsondergang.

Vasten is verplicht voor iedere moslim die geestelijk gezond is en de juiste leeftijd ervoor bereikt heeft, traditioneel vanaf ongeveer 12 jaar.

Kinderen, ouden van dagen, mentaal zwakzinnigen, zieken, reizigers, vrouwen tijdens de menstruatie, tijdens de zwangerschap of borstvoeding zijn vrijgesteld van het vasten. In ruil voor hun vrijstelling moeten sommige categorieën gedurende deze maand een arme voeden.

Het breken van de vasten oftewel iftar

Bij zonsondergang wordt het vasten gebroken door de traditionele dikke soep (harira) met zoetigheden (chabakia), vijgen, dadels, enz.

Dit is -wat mij betreft- het beste aspect van de ramadan: een periode om samen met familie en vrienden aan tafel te zitten om de vasten te breken. In een 24×7 maatschappij waar het ritueel om als gezin samen aan tafel te zitten langzaam maar zeker de dieperik ingaat is dit een zegen.

Ga eens langs bij de Marokkaanse winkel of bakker in de buurt en kijk je ogen uit op de kolossale hoeveelheid ingeslagen zoetigheid die deze dagen in de rekken ligt.

Voor de gezondheidsfreaks, vasten is gezond als zuiveringsritueel indien men bepaalde regels in acht neemt. Maar het perverse is dat de meeste moslims meer eten in deze maand dan in andere maanden. Vergelijk het met Kerstmis, een feest van geboorte en genade dat nu de hoogdag is geworden van het materialisme en de shoppende medemens. En zo dus is ook deze maand van “minder” de maand van “meer” aan het worden.

Tor slot: wat doe je als je een moslim tegenkomt één dezer dagen? Je wenst hem of haar een “ramadan kareem” of een “ramadan mubarak”.

Verschillende mensen en organisaties houden in het Mechelse een iftar avond om samen de vasten te breken. Eén ervan is op 9/9/2009. Stuur een mailtje naar sharaf.mechelen@gmail.com als je graag aanwezig wilt zijn. Vasten op die dag mag maar hoeft niet 🙂

2 Reacties to “Ramadan kareem, ramadan mubarak”

  1. Jan Smets 24 augustus 2009 bij 09:34 #

    mooie kruisbestuiving tussen Mechelenblogt en jullie knappe website.
    Het artikel van Omar verdient inderdaad aandacht.

  2. chris 24 augustus 2009 bij 17:43 #

    Ramadam kareem aan alle moslim-medemensen in de Heihoek !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: