Pekton & Beethovenbrug: voorjaar 2011

9 mei

Onze wijk heeft de laatste jaren al heel wat verandering ondergaan, maar in het voorjaar van 2011 worden daar twee mooie sluitstukken aan gebreid. En beide projecten zijn niet bepaald nieuw te noemen, want zowel de Van Beethovenbrug als de terugkeer van de Pekton werd met de regelmaat van de klok aangekondigd. Maar nu is het menens.

De Van Beethovenbrug heeft een moeilijke geschiedenis achter de rug. De wandelverbinding tussen Haverwerf en Vismarkt was oorspronkelijk een tijdelijke loopbrug op initiatief van de organisatoren van de Dijlefeesten. Maar de oversteek bleek al gauw bijzonder populair en zette het Mechelse stadsbestuur aan het dromen van een permanente versie. En dan liefst ééntje die mooi zou aansluiten op het ontwerp van het Lamot-gebouw en het Dijlepad.

Maar al snel kwam er een kink in de kabel, het ontwerp van de Itialiaanse architecten bleek moeilijk toegankelijk voor rolstoelpatiënten en kinderbuggy’s, toch het soort van passanten die hiervan gebruik zouden moeten maken. Maar het gebakelei is inmiddels verstomd – ‘rollers’ mogen een ommetje maken langs de Kraanbrug – en minister Hilde Crevits heeft de subsidie toegekend.
In mei beginnen reeds de voorbereidingen met werkzaamheden aan de fundering, maar de definitieve oplevering is pas gepland voor inderdaad… voorjaar 2011.

De tweede klapper – op slechts enkele stappen van de Van Beethovenbrug – klinkt ons ondertussen ook al bekend in de oren. We gaan de – letterlijk – bewogen geschiedenis van het gebouw hier niet in detail herhalen, maar De Pekton zal rond dezelfde tijd herrijzen als themacafé van De Palm.

De bouwput schuin tegenover het Novotel, tussen Lamotgebouw en Guldenstraat, was voor de meeste passanten al langer een doorn in het oog. Maar eind vorig jaar is men met alle ijver begonnen dit hoekje op te vullen, zodat begin volgend jaar de historische gevel van dit veel besproken pand – of wat er na deze vierde heropbouw nog van overblijft – weer in onze wijk zal schitteren. Een passend sluitstuk waar bewoners én toeristen ongetwijfeld van zullen genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: