Laat je spoor achter op de Korenmarkt

21 jan

In de middeleeuwen was de Korenmarkt de draaischijf van de koren- en graanhandel van Mechelen. Na elke marktdag bleven er sporen van graan achter. Sporen van menselijke aanwezigheid en activiteit. Aan het begin van de 21ste eeuw zullen er opnieuw sporen achterblijven op de Korenmarkt, de Duitse kunstenaar Norbert Radermacher (°1953, Aken) vertrok immers vanuit dit gegeven bij de creatie van zijn kunstwerk ‘Sporen’.

‘Sporen’ zal bestaan uit honderden kleine schijfjes die ingewerkt worden in de kasseien van de Korenmarkt. Elk schijfje krijgt een unieke tekening, ontworpen door iedereen die zijn spoor wil achterlaten. De graansporen uit het verleden worden in Radermachers kunstwerk vervangen door hedendaagse sporen in roestvast staal, de grootte van een muntstuk.
Net als de handelaars vroeger op de Korenmarkt voor sporen zorgden, wil Radermacher de hedendaagse mens aanzetten om mee een spoor na te laten. Hierbij biedt de kunstenaar aan de Mechelaars de kans om dit te doen in de vorm van een individueel vormgegeven schijfje.

Norbert Radermacher werkt sinds 1990 voornamelijk in de openbare ruimte. De relatie met de plek is zeer belangrijk. Zijn kunst is niet altijd evident, maar vraagt een inspanning van de toeschouwer. Zo wordt men zich ook bewuster van de plek waar men zich bevindt.
Wil je jouw spoor nalaten?
De folder kan je ophalen aan de infobalie van het stadhuis. Na betaling wordt jouw tekening gegraveerd in een schijfje en samen met de andere sporen uitgestrooid over het plein. Jouw spoor maakt dan deel uit van Radermachers kunstwerk, dat begin 2011 zal blinken op de Korenmarkt. Ontwerpen maar!
Praktisch.
Ontwerp/teken jouw spoor binnen de contouren van het afgebeelde schijfje (gebruik hiervoor een duidelijke lijn) en stort € 10,00 op rekeningnummer 091-0176758-53. Alle ‘sporenontwerpers’ worden uitgenodigd bij de officiële inhuldiging van het kunstwerk en de vernieuwde Korenmarkt (voorjaar 2011), en ze ontvangen een certificaat dat hun spoor bijdroeg aan het werk.
Voorwaarden.
Niet al het materiaal, zij het beelden, tekens of teksten, komt in aanmerking om jouw ‘spoor’ te worden. Meer info vind je op de website van Stad Mechelen.
Voor verdere informatie:
Stedelijke Musea Mechelen (Administratie) Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen
(015/294030) of Stedelijkemusea@Mechelen.be

4 Reacties naar “Laat je spoor achter op de Korenmarkt”

 1. Rita 22 januari 2011 bij 15:01 #

  Leuk initiatief, en als wakkere Heihoekers hebben we ons al ingeschreven!
  Ben benieuwd wanneer ze die sporen gaan plaaten…

 2. Stefan 25 januari 2011 bij 10:11 #

  Ik heb ook al mijn centje bijgedragen. Ben benieuwd naar het resultaat.

 3. els 16 november 2012 bij 11:59 #

  Ik heb ook deelgenomen. Onlangs heb ik een certificaat ontvangen. Maar bij de officiële opening van de Korenmarkt is men ons gewoon vergeten. De sporen liggen er. Er zijn er al wel een paar stuk. Het mijne heb ik nog niet kunnen vinden.

 4. Johnc859 11 mei 2014 bij 05:32 #

  Article Source a viral game app is not that much difficult. abeegfagcdbd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: