Inspiratiedag in Gent

20 jun

EkkergemHet is een zonnige dag op zaterdag de 15de juni. Het is ook nog vroeg in de ochtend als we met de mensen van het buurtcomité in het Mechelse station afspreken om de trein te nemen richting Gent. We kijken uit naar een goed gevulde dag met verschillende bezoeken aan lokale buurtcomités en buurtparken. Liesbet De Keersmaecker stelde een aantrekkelijk programma voor ons samen.

We gaven de dag de titel ‘inspiratiedag’ mee. Het is onze bedoeling om in Gent inspiratie op te doen voor onze eigen buurt, vooral wat betreft het aanleggen van kleine groene plekjes. En of we inspiratie hebben opgedaan!

In Gent hebben we onze eerste afspraak met Stef Bossuyt. Stef werkt voor de stad, maar is ook de drijvende kracht achter verschillende groene initiatieven. In het bloemenparkje aan de kerk van Ekkergem vertelt Stef ons honderduit over de buurtwerking in Ekkergem. En het bloemenparkje met de prachtige grote zitbank speelt hierin een centrale rol. Het parkje is er sinds 2009.

We krijgen ook bezoek van TV-Ekkergem. De drijvende kracht achter dit initiatief is Koen Vromman. TV-Ekkergem bestaat sinds 2011 en brengt reportages uit de buurt met een meestal ludieke insteek. Al snel wordt ons gevraagd een gastrol te spelen in een reportage. Dat doen we uiteraard met plezier.

Na een lange en gezellige babbel is het tijd om op wandel te gaan naar de Groene vallei. Het valt ons op dat men dit ruime park op een prachtige manier heeft ingevuld. Er is een grote hondenmand die afgeboord werd met leuke netten van takken en er zijn heel wat zitplaatsen voorzien die door het gebruik van ruw hout heel natuurlijk ogen. Er is ook aan de kinderen gedacht. Op verschillende plaatsen zien we een speeltuintje of spelprikkel.

Na een wandeling door de Groene vallei is het tijd om onze hanger te gaan stillen in buurthuis Trafiek. Hier kunnen we terecht voor een lekkere spaghetti en maken we kennis met Lia en Miguel. Er is juist een festival in Pierkespark, dus er heerst een gezellige drukte.

Na ons lekker middagmaal zijn we klaar voor een wandeling door de wijk Brugse poort. Lia en Miguel vertellen ons over de Precaire puzzel. Via dit initiatief willen organisaties en diensten in de wijk beter gaan samenwerken. Een ander initiatief uit de wijk zijn De vieze gasten. Via dit sociaal artistiek project wil men mensen een podiumzaal bieden, maar ook lokalen om sociaal-artistieke activiteiten te organiseren. We krijgen informatie over het buurtproject Buurtgewoel en wandelen door het Pierkespark.

We sluiten onze dag af in de volkstuinen en tuinkamers van de Boerse Poort. Daar krijgen we informatie over het gemeenschappelijk tuinproject. Na een afsluitend drankje is het alweer tijd om terug richting Mechelen te sporen.

Het was een heerlijke en leerrijke dag, waar we ongelooflijk veel fijne ideeën opgedaan hebben. We danken zeker en vast Liesbet voor de organisatie en uiteraard ook onze gastheren en gastvrouwen voor het fijne onthaal!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: