Karmelietentuin

Karmelietentuin

In 2000 verkochten de Minderbroeders hun klooster in de Karmelietenstraat aan projectontwikkelaar IBO. De tuin kwam in handen van de Stad Mechelen, met de belofte deze open te stellen voor het publiek. 18 mei 2008 lost de stad deze belofte in en het toenmalig Buurtcomité organiseerde een mooi openingsfeest. Zie artikel op Mechelen Blogt http://www.mechelenblogt.be/2008/05/feest-bij-heihoek-ers

Bij de verkoop van het klooster heeft IBO gedurende de bouwwerken een deel van de tuin gebruikt als werkplaats. Echter, de kloostertuin behoort niet tot het wooncomplex Patershof, en zijn bewoners hadden hier ook geen toegang toe. De appartementen die grenzen aan de oude tuin, werden opgeleverd met het hekwerk dat ook nu het parkje zal scheiden van de privétuintjes.

Er werden verschillende inspraakrondes georganiseerd met de buurtbewoners. Deze resulteerden in 2005 tot een ontwerp door landschapsarchitecten Ars Horti.

In september 2007 gingen eindelijk de werken van start, waarbij enkele bomen zijn gesneuveld maar de Mariagrot werd behouden. Er kwam een tweede poort – in de Kroonstraat – met een wandelpad tot aan de Poelstraat. In de muren werden blauwe lichtpanelen geplaatst en er kwam een wandelpad langsheen de volledige ommuring. Op 18 mei 2008 had de officiële opening plaats.
De aanleg van het park kostte 360.000 euro. Iets meer dan de helft kwam van de Vlaamse overheid.

En voor alle duidelijkheid, de naam Karmelietentuin verwijst niet naar het voormalige klooster waarin het huidige Patershof is gevestigd, want dat was van de Minderbroeders. Wel stond hier tot eind 18de eeuw een Karmelietenklooster, dat ook zijn naam gaf aan het straatje tussen de Adegemstraat en de Korte Pennincstraat.

De Karmelietentuin is sinds haar opening in 2008 het hart van de Heihoek geworden. Het toenmalig buurtcomité organiseerde er jaarlijks een groot wijkfeest waar iedereen welkom was.  “Hallo Heihoek” was een echt buurtfeest met Wereldkeuken, rommelmarkt, muziekoptredens, kinderanimatie en allerlei shows. Tot er een einde kwam aan de werking door corona.

In 2022 ontstond er een nieuwe werking: Het Buurtparlement.

Op Mechelen Blogt:
18-05-2008 – Feest bij de Heihoek-ers!
15-05-2008 – Zondag feestelijke opening Karmelietentuin

Advertentie

Eén reactie naar “Karmelietentuin”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ode aan de Karmelietentuin | Heihoek - 21 februari 2016

    […] Karmelietentuin […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: